PASSIE voor JAPAN

Beeldend kunstenaar Hans Reijnders (* Amsterdam 1946) is geen onbekende in Noord-Limburg. In vrijwel alle Noord-Limburgse gemeenten staan zijn monumentale beelden in de openbare ruimte en veel verzamelaars en bedrijven hebben een sculptuur van hem. Daarnaast zijn er veel liefhebbers die van hem les hebben gekregen in het Kunstencentrum te Venray of in zijn atelier te Venlo.
In 1974 studeert hij af aan de Rijksacademie in Amsterdam.
De eerste beelden van Reijnders waren sterk geïnspireerd op vreemde culturen, zoals de platte hoofden die gelijkenis vertonen met vroeg-Egyptisch beeldhouwwerk. Vanaf begin jaren 90 raakt hij geïnspireerd door het landschap en stromende waters. In Japan vertrouwen mensen hun geheimen toe aan teksten op een gevouwen papiertje of gohei. Hans maakt ook zijn gohei van gevouwen stenen, die tevens verwijzen naar de Japanse vouwkunst of origami. Golven en gevouwen stenen zijn inmiddels al decennia de kenmerkende vormen in het vrije oeuvre van Hans Reijnders.
Zijn liefde voor Japan blijkt ook uit zijn verzamelingen Japanse prenten.

Kimono’s uit de verzameling van Adri en Guky van Hoegee
Sinds 1994 was in het Zeeuwse dorp Grijpskerke het door hen opgerichte Zijdemuseum gevestigd.
In 2001 is het Zijdemuseum verplaatst naar Meliskerke.
In 2005 is het Zijdemuseum jammer genoeg gesloten door bestemmingsplanmatige problemen met de Gemeente Veere.
Een gedeelte van de collectie kimono’s van Adri en Guky van Hoegee zijn nu te bewonderen in Museum de Kantfabriek.
Hun fascinatie voor de Japanse kimono heeft geleid tot een fantastische collectie.
De prachtige geweven zijde is vaak op een onnavolgbaar mooie manier versierd door borduursels en beschilderingen.
Het dragen van de kimono en de versieringen zijn omgeven met veel symboliek. Kraanvogels zijn bijvoorbeeld het symbool voor een lang en gelukkig leven.
De beeldhouwwerken en de kimono’s tonen samen hun ‘Passie voor Japan’.

 

Locatie:           Museum de Kantfabriek in Horst (Limburg)
Open:              8 oktober t/m 10 februari 2024
Info:                https://www.museumdekantfabriek.nl/ontdek-ons/wisselexposities/passie-voor-japan/?cn-reloaded=1

 

Japan op de gevoelige plaat

 

De tentoonstelling biedt een unieke inkijk in het Japan van de late 19e eeuw. De collectie was nooit eerder te zien en behoort tot de belangrijkste en omvangrijkste privécollecties van Meiji-fotografie in de wereld.

Toeristen
De ontluikende foto-industrie aan het begin van de *Meiji-*periode (1868-1912) vond een goede afzetmarkt in de toestroom van westerlingen naar Japan. Aanvankelijk werden de foto’s gemaakt als souvenir, maar al snel gingen ze fungeren als reisgids. Direct na aankomst in Japan bracht de toerist vaak als eerste een bezoek aan een fotostudio. Daar bestelde hij het fraai gemaakte fotoalbum dat hem zou helpen bij het bepalen van zijn reisschema.

Virtuoos
Het is opmerkelijk dat deze foto’s ook steeds populairder werden onder een Japanse klantenkring. Ze concurreerden zelfs met de markt van de houtsneden. Dit kwam doordat ze een verbazingwekkende virtuositeit onthulden, qua compositie én door de techniek van inkleuren met de hand.

Scharnierpunt
De Kurokawa Collectie staat bekend om zijn volledigheid met werken van vrijwel elke fotostudio die actief was in Japan. De foto’s van mooi aangeklede geisha’s, samoerai-krijgers, prachtige tuinen en bruisende stadsgezichten geven een waarheidsgetrouw beeld van de Japanse samenleving in een tijd waarin Japan zich openstelde voor westerse ideeën.  Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto’s uit de Kurokawa Collectie laat een unieke blik zien van een scharnierpunt in de Japanse cultuurgeschiedenis en de geschiedenis van de fotografie.

 

Locatie:           Japanmuseum Sieboldhuis
Open:              22 september 2023 t/m 3 maart 2024
Info:                 https://www.sieboldhuis.org

 

‘Is it live?’

Op 14 oktober opent de tentoonstelling ‘Is it alive?’, met daarin niet alleen de wereldpremière van I am Storm van DRIFT, maar ook werk van de Canadese kunstenaar en architect Philip Beesley/Living Architecture Systems Group (LASG), modeontwerper Iris van Herpen en kunstenaars Tanja Smeets en Bart Hess. Ze delen een fascinatie voor natuurlijke processen en vragen zich af: Hoe komt iets tot leven? Wanneer ervaren we iets als ‘levend’? Door textiel en technologie te combineren reproduceren ze bewegingen uit de natuur, zonder praktisch doel voor ogen. De kustenaars maken gebruik van de typische eigenschappen van textiel – zachtheid, bijzondere structuren en flexibiliteit – en passen dit toe in spannende, innovatieve, ruimtelijke installaties waar je als bezoeker onderdeel van wordt. In ‘Is it alive?’ komt het allemaal samen: innovatie, textiel, technologie en kunst, geïnspireerd op het leven zelf.

 

 

Locatie:           TextielMuseum, Goirkestraat 96, 5046 GN in Tilburg
Open:              14 oktober 2023 t/m 7 april 2024
Info:                 https://textielmuseum.nl/tentoonstellingen/is-it-alive/

 

Workshop Suminagashi (Japans papier-marmeren) door Miriam Kemperman en Michael Beer


Anders dan bij de Turkse techniek om papier te marmeren, werkt men hierbij met gewoon water. Niet met een verdikt oppervlak met stijfsel of Iers mos. Water beweegt bij iedere aanraking en tochtvlaag. Die bewegingen legt men vast op papier. Het water maakt de patronen. Welke patronen dat zijn kunnen we beïnvloeden, maar nooit volledig beheersen. Zo ontstaat er een samenwerking tussen de wil van de mens en de natuurlijke bewegingen van het water. Het levert prachtige patronen op.

Spannend om te zien. Je kunt er bijna niet mee ophouden om te experimenteren.

Je maakt mooie papiertjes,geschikt voor kalligrafie bijvoorbeeld, maar ook kaarten om te versturen.

Wil je er een echt Japans teken/schrijfboekje van maken? Dat kan in de week er na. Daarin gaat men boekbinden op een Japanse manier. Hier kan ook apart voor ingetekend worden. Wil je dan ook graag een keer een echt groot vel maken of verder gaan met experimenten? Ook dat is mogelijk.

 

Locatie:            Dieserstraat 26, Zutphen
Intekenen voor workshop: zie de website
Info:                  https://teken-design.nl/open-werkplaats-workshops-en-cursussen/een-dagdeel-workshop-suminagashi/

 

Japan dichtbij

Een blog over kunst, cultuur, lifestyle, eten drinken en entertainment, gerelateerd aan Japan. Ook wordt een evenementenagenda van zaken die iets met de Japanse cultuur hebben bijgehouden. Er zijn persoonlijke verslagen te lezen over Japan op reis, maar vooral Japanse cultuur in Nederland.

Website: www.japandichtbij.nl

 

19e eeuw topstuk van Kawahara Keiga na restauratie te zien in Museum Volkenkunde


Restauratie in samenwerking met Japanse experts

In 2018 verwierf Museum Volkenkunde een volstrekt uniek kamerscherm beschilderd door de Japanse schilder Kawahara Keiga (1786-c.1860). Een topstuk dat kort daarvoor ontdekt was, maar in zeer slechte staat verkeerde. Op het kamerscherm kijk je als het ware uit over de baai van Nagasaki, met daarin de Nederlandse handelspost Deshima prominent op de voorgrond. Via een crowdfunding actie zamelde Museum Volkenkunde geld in om het scherm te restaureren. Nu, drie jaar later en in samenwerking met vele Japanse experts is de restauratie voltooid.  Het kamerscherm is een echt sleutelstuk binnen de Keiga-collectie van het museum, die met 2000 objecten de grootste ter wereld is. Voor zover bekend is dit het enige kamerscherm dat Keiga ooit maakte. De bijzondere historische relatie tussen Japan en Nederland wordt op spectaculaire wijze verbeeld.

 

Lancering digitale Deshima Experience

Met de presentatie van het kamerscherm gaat het museum nog een belangrijke digitale stap verder. Tegelijk met de voltooide restauratie lanceert Museum Volkenkunde de Deshima Experience. Een innovatieve web app, die zorgt voor een unieke totaalbeleving van het kamerscherm. Dit is de start van een compleet nieuwe manier om verhalen en informatie in verschillende vormen te delen met het publiek, wereldwijd.

 

Locatie:       Museum Volkenkunde, in Leiden
Info:             https://deshima.volkenkunde.nl

 

Picasso & Matisse. ‘Beauty is a line’

Digitale tentoonstelling

Picasso & Matisse. Beauty is a line. Nu het niet meer voor iedereen vanzelfsprekend is een museum te bezoeken hebben wij de tentoonstelling ‘Picasso & Matisse. Beauty is a online beschikbaar gemaakt. Zo kunt u tóch een bezoekje brengen. Veel plezier!

Als grootmeesters van de moderne kunst, beheersten Pablo Picasso en Henri Matisse als geen ander de kunst van de lijn. Want de lijn is het ultieme gereedschap voor de moderne kunstenaar aan het begin van de 20ste eeuw, wanneer kunst steeds meer om interpretatie, expressie en vorm ging draaien. Lijnen geven betekenis aan vormen; lijnen hebben zoveel zeggingskracht, dat met een simpele pennenstreek een herkenbaar gezicht, figuur of object op papier kan worden gezet; lijnen scheiden hoofdzaak van bijzaak, kleden uit, tot alleen de essentie overblijft. Geholpen door onze verbeelding, is de lijn de taal van de moderne kunst

Picasso en Matisse

De moderne meesters Pablo Picasso (1881-1973) en Henri Matisse (1869-1954) genoten aan het einde van de 19de eeuw hun vormende jaren, wanneer de eeuwenoude opvatting van het kunstwerk als een venster op de wereld – een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid – onder druk was komen te staan. Daar droeg de uitvinding van de fotografie sterk aan bij. Want hoe onderscheidde het kunstwerk zich van de natuurgetrouwe foto? Het antwoord van de kunstenaar werd aanvankelijk nog ín die werkelijkheid gezocht. Het was aan hem of haar om de meest essentiële, betekenisvolle vormen in de natuur te herkennen en in het kunstwerk te vangen. Om iets eigens aan die werkelijkheid toe te voegen – een gevoel, emotie of idee. Kunst ging steeds meer om expressie en vorm draaien. De lijnvoering is daarvoor van essentieel belang.

Voor Picasso was het tekenen een beginpunt van het creatieve proces, een spontane opname, onverbiddelijk. Soms een wirwar van krassen, soms enkele rake lijnen: in zijn grafische oeuvre stelde hij het medium in dienst van het experiment, zonder eindstation, een beeld dat in het proces ontstaat. Matisse tekende zelf op dat zijn lijntekeningen de puurste, meest directe vertaling van zijn emoties zijn. Hij streefde naar een gekaderde, gebalanceerde schoonheid. Bijvoorbeeld in het lichaam van een vrouw: ‘in de eerste plaats geef ik haar elegantie en charme, maar het gaat erom haar nóg iets te geven. Ik zal de betekenis van het lichaam condenseren door haar essentiële lijnen te zoeken.’

 

 

Locatie:            Rijks museum Twenthe, Enschede
Open:               expositie is voorbij, maar is wel online te bezichtigen!!
Info:                 https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/2642/nl/picasso-amp-matisse-beauty-is-a-line

 Cursus ‘Japans penseelschilderen’ door Annemie van de Ven

De essentie schilderen van een onderwerp uit de natuur, met een korte meditatie als voorbereiding. De materialen zijn bijzonder en met name het penseel met een verende kwaliteit is belangrijk. Zonder tekening meteen een inktschildering maken kan iedereen leren en Annemie laat alles zien in een demo. Uitgangspunt is de eeuwenoude Japanse penseelschilderkunst waarbij het zelf inkt maken geleerd wordt welke daarna op rijstpapier aangebracht wordt. Dit kan ook met kleur worden gedaan. Zie: Cursus Sumi-e en Workshops Sumi-e.

 

Locatie:            De Steenmarter 5, 5622 NJ – Eindhoven
Info:               www.annemievandeven.nl     Tel: 040 245 3064

Driedaags workshop: Japan Art- schilderen zonder kwast met Marian Filarski

Je gebruikt maar heel af en toe de penseel. In plaats daarvan laat je je verf vloeien over je werkstuk. Hierdoor heb je minder invloed op je werk en ontstaan andere vormen dan je ooit had kunnen bedenken. Uitgangspunt is monumentaal werken met grote contrasten.

Wabi-sabi
De manier van werken heeft veel weg van de wabi-sabitechniek, maar is toch weer anders. Je werkt namelijk met acrylverf. Je mag je werk in aardetinten maken, maar werken met kleur kan ook.

Locatie:            Atelier Filaraski, Van Beverwijkstraat 34 in Schijndel
Info:                  https://academiefilarski.nl/workshops/workshop-schilderen-zonder-kwast/

De (s)maak van papier scheppen

De verschillende papierworkshops hebben tot doel papier te maken met verschillende grondstoffen die bepalend zijn voor steeds weer een verrassend resultaat.
Dat kan met gerecycleerd materiaal of met kant en klare kwaliteitsgrondstoffen uit de papierindustrie, maar vooral ook met planten uit de tuin, of een ruwere basis zoals schorsen uit het oosten.
Ook minder voor de hand liggende vezels, zoals bv.olifantenmest, bananenblad,…kunnen aan bod komen!

Niet alleen workshops, maar ook workshops op maat en vakantiecursussen in de Franse Ardennen behoren tot de mogelijkheden.

Het is heel gemakkelijk bereikbaar, ook met de trein, en men kan gratis parkeren.

Plaats:                          Arboretum Kalmthout (België)
Info:                              www.papierexpressie.be

InfoFlowers app

 

 

InfoFlowers app is dé bloemen zoekmachine voor Android en iPhone. Om snel en eenvoudig snijbloemen te vinden.
Het assortimentsboekje snijbloemen, internationaal bekend als the “Dutch flowercatalogue”, heeft een digitale variant.
Na de app voor snijbloemen zullen er later ook app’s voor kamer- en tuinplanten worden uitgegeven.
Men kan bloemen zoeken op naam, kleur, vorm, geur en beschikbaarheid.
Maandelijks een update van het sortiment.

Bloemennamen zijn beschikbaar in vele talen.

De app Infoflowers is te downloaden in de appstores van Apple en Android.
prijs app: 4,99 euro

 


Video uitleg Infoflower app