ARTZUID
Vijftig sculpturen van internationaal vermaarde kunstenaars en Nederlands talent staan tentoongesteld op de Apollolaan en Minervalaan in architect Berlages Plan-Zuid. Jasper Krabbé is samensteller van de 8ste editie van ARTZUID.
In het ARTZUID Informatiepaviljoen t.o. Minervalaan 1 is de routekaart en catalogus verkrijgbaar. De instaprondleidingen zijn in de weekends om 13 uur.
Het startpunt van de tentoonstelling is het ARTZUID Informatiepaviljoen t.o.
Minervalaan 1, Amsterdam. Op zaterdag en zondag vertrekken de instaprondleidingen om 13 uur. Privé rondleidingen kunnen geboekt worden via communicatie@artzuid.nl
ARTZUID is gratis toegankelijk
Locatie: Minervalaan 1, Amsterdam
Open: 24 mei t/m 24 september 2023
Info: https://artzuid.nl
Richard Long in het Rijksmuseum tuinen
Elk jaar organiseert het Rijksmuseum een tentoonstelling in de museumtuinen. Een andere ervaring van kunst, voor iedereen gratis toegankelijk. Voor deze jubileumeditie (de tiende ’tuintentoonstelling’) is de Britse kunstenaar Richard Long uitgenodigd, bekend van subtiele ingrepen in landschappen op de meest afgelegen plekken van de wereld.
Long maakte voor het Rijksmuseum acht werken, waarvan zes nieuwe. Vier van zijn werken bestaan uit elementaire, abstracte vormen in gras. Door de natuurlijke groei van het gras wordt het contrast in de zomermaanden steeds groter. Na verloop van tijd verdwijnen de kunstwerken weer als ze worden opgenomen in de omgeving. Foto’s en teksten blijven dan de enige tastbare herinneringen aan dit werk. Met dit werk voor het Rijksmuseum keert Long terug naar hoe zijn carrière ruim 50 jaar geleden begon. In 1967 brak hij door met A line made by walking: een rechte lijn in hoog gras die ontstond door steeds opnieuw heen en weer te lopen.
Naast de werken in gras, maakte Long twee monumentale stenen sculpturen voor het Rijksmuseum. Het zijn maaskeien die door de rivier naar de monding in de Noordzee zijn vervoerd. In de Voorhal zal een lange rivier van rode Indiase steen over het vloermozaïek van Cuypers te zien zijn. Een cirkel van verschillende gekleurde stenen vind je in het hart van het atrium. We raden je aan om dit werk ook van bovenaf te bekijken.
Locatie: R`ijksmuseum, Museumstraat 1in Amsterdam
Open: 24 mei t/m 29 oktober 2023
Info: https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/richard-long
De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael is weer open voor publiek
De Japanse Tuin is het pronkstuk van Landgoed Clingendael, gelegen tussen Den Haag en Wassenaar. Het is de enige Japanse tuin in Nederland uit het begin van de 20e eeuw. In de historische tuin zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De Japanse Tuin is voor een korte periode geopend voor publiek, in de lente (mei/juni) en in de herfst (oktober). Toegang tot Clingendael en de Japanse Tuin is gratis.
Bijzondere sfeer
De Japanse Tuin heeft een aparte en bijzondere sfeer. Dit komt onder andere door de prachtige moslaag. Daarnaast staan er prachtige en zeldzame planten en bomen in de tuin. In het voorjaar kunt u de volle bloei van de azalea’s, rhododendrons en sierkersen bewonderen. Tijdens de herfstopening is de tuin heel kleurrijk door de herfstverkleuringen van de verschillende Japanse esdoorns.
Locatie: Landgoed Clingendael
Open: 29 april t/m 11 juni 2023
Info: https://denhaag.com/nl/clingendael
Escher- ‘Andere wereld’
Stap in de wereld van Escher. Dat kan letterlijk in Escher – Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag. In deze tentoonstelling beleef je het werk van Escher als nooit tevoren. Zijn beroemde prenten, waarin optische illusies, onmogelijke architectuur, reflectie en natuur centraal staan, worden hier gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. De wisselwerking tussen Eschers prenten en de ruimtelijke installaties van Gijs Van Vaerenbergh creëert zowel een unieke beleving als een uitdieping van Eschers werk.
Locatie: Kunstmuseum Den Haag, Den Haag
Open: 18 februari t/m 10 september 2023
Info: https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/escher-andere-wereld
Workshop Suminagashi (Japans papier-marmeren) door Miriam Kemperman en Michael Beer
Anders dan bij de Turkse techniek om papier te marmeren, werkt men hierbij met gewoon water. Niet met een verdikt oppervlak met stijfsel of Iers mos. Water beweegt bij iedere aanraking en tochtvlaag. Die bewegingen legt men vast op papier. Het water maakt de patronen. Welke patronen dat zijn kunnen we beïnvloeden, maar nooit volledig beheersen. Zo ontstaat er een samenwerking tussen de wil van de mens en de natuurlijke bewegingen van het water. Het levert prachtige patronen op.
Spannend om te zien. Je kunt er bijna niet mee ophouden om te experimenteren.
Je maakt mooie papiertjes,geschikt voor kalligrafie bijvoorbeeld, maar ook kaarten om te versturen.
Wil je er een echt Japans teken/schrijfboekje van maken? Dat kan in de week er na. Daarin gaat men boekbinden op een Japanse manier. Hier kan ook apart voor ingetekend worden. Wil je dan ook graag een keer een echt groot vel maken of verder gaan met experimenten? Ook dat is mogelijk.
Locatie: Dieserstraat 26, Zutphen
Intekenen voor workshop: zie de website
Info: https://teken-design.nl/open-werkplaats-workshops-en-cursussen/een-dagdeel-workshop-suminagashi/
Flower Power
Begin twintigste eeuw is de art nouveau (of jugendstil) van grote invloed op het Gouds plateel. Inspiratie voor nieuwe ontwerpen wordt gevonden in de natuur. Vooral bloemen floreren in al hun pracht op vazen, borden en ander aardewerk. De zwierige decoraties van Willem Hartgring zijn fijn geschilderd. In de ontwerpen van Henri Breetvelt heeft juist de abstractie de overhand.
Vanaf 23 september vind je in Museum Gouda de mooiste florale decors uit de plateelcollectie in de expositie Flower power. Van gedetailleerd en natuurgetrouw tot eenvoudig en nauwelijks meer herkenbaar. Ook zijn er drie recente aanwinsten te zien.
Locatie: Museum Gouda, in Gouda
Te bezichtigen: t/m 7 mei 2023
Info: https://www.museumgouda.nl/nl/nu-te-zien/tentoonstellingen/52/flower-power
Japan dichtbij
Een blog over kunst, cultuur, lifestyle, eten drinken en entertainment, gerelateerd aan Japan. Ook wordt een evenementenagenda van zaken die iets met de Japanse cultuur hebben bijgehouden. Er zijn persoonlijke verslagen te lezen over Japan op reis, maar vooral Japanse cultuur in Nederland.
Website: www.japandichtbij.nl
19e eeuw topstuk van Kawahara Keiga na restauratie te zien in Museum Volkenkunde
Restauratie in samenwerking met Japanse experts
In 2018 verwierf Museum Volkenkunde een volstrekt uniek kamerscherm beschilderd door de Japanse schilder Kawahara Keiga (1786-c.1860). Een topstuk dat kort daarvoor ontdekt was, maar in zeer slechte staat verkeerde. Op het kamerscherm kijk je als het ware uit over de baai van Nagasaki, met daarin de Nederlandse handelspost Deshima prominent op de voorgrond. Via een crowdfunding actie zamelde Museum Volkenkunde geld in om het scherm te restaureren. Nu, drie jaar later en in samenwerking met vele Japanse experts is de restauratie voltooid. Het kamerscherm is een echt sleutelstuk binnen de Keiga-collectie van het museum, die met 2000 objecten de grootste ter wereld is. Voor zover bekend is dit het enige kamerscherm dat Keiga ooit maakte. De bijzondere historische relatie tussen Japan en Nederland wordt op spectaculaire wijze verbeeld.

Met de presentatie van het kamerscherm gaat het museum nog een belangrijke digitale stap verder. Tegelijk met de voltooide restauratie lanceert Museum Volkenkunde de Deshima Experience. Een innovatieve web app, die zorgt voor een unieke totaalbeleving van het kamerscherm. Dit is de start van een compleet nieuwe manier om verhalen en informatie in verschillende vormen te delen met het publiek, wereldwijd.
Locatie: Museum Volkenkunde, in Leiden
Info: https://deshima.volkenkunde.nl
Picasso & Matisse. ‘Beauty is a line’
Digitale tentoonstelling
Picasso & Matisse. Beauty is a line. Nu het niet meer voor iedereen vanzelfsprekend is een museum te bezoeken hebben wij de tentoonstelling ‘Picasso & Matisse. Beauty is a online beschikbaar gemaakt. Zo kunt u tóch een bezoekje brengen. Veel plezier!
Als grootmeesters van de moderne kunst, beheersten Pablo Picasso en Henri Matisse als geen ander de kunst van de lijn. Want de lijn is het ultieme gereedschap voor de moderne kunstenaar aan het begin van de 20ste eeuw, wanneer kunst steeds meer om interpretatie, expressie en vorm ging draaien. Lijnen geven betekenis aan vormen; lijnen hebben zoveel zeggingskracht, dat met een simpele pennenstreek een herkenbaar gezicht, figuur of object op papier kan worden gezet; lijnen scheiden hoofdzaak van bijzaak, kleden uit, tot alleen de essentie overblijft. Geholpen door onze verbeelding, is de lijn de taal van de moderne kunst
Picasso en Matisse
De moderne meesters Pablo Picasso (1881-1973) en Henri Matisse (1869-1954) genoten aan het einde van de 19de eeuw hun vormende jaren, wanneer de eeuwenoude opvatting van het kunstwerk als een venster op de wereld – een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid – onder druk was komen te staan. Daar droeg de uitvinding van de fotografie sterk aan bij. Want hoe onderscheidde het kunstwerk zich van de natuurgetrouwe foto? Het antwoord van de kunstenaar werd aanvankelijk nog ín die werkelijkheid gezocht. Het was aan hem of haar om de meest essentiële, betekenisvolle vormen in de natuur te herkennen en in het kunstwerk te vangen. Om iets eigens aan die werkelijkheid toe te voegen – een gevoel, emotie of idee. Kunst ging steeds meer om expressie en vorm draaien. De lijnvoering is daarvoor van essentieel belang.
Voor Picasso was het tekenen een beginpunt van het creatieve proces, een spontane opname, onverbiddelijk. Soms een wirwar van krassen, soms enkele rake lijnen: in zijn grafische oeuvre stelde hij het medium in dienst van het experiment, zonder eindstation, een beeld dat in het proces ontstaat. Matisse tekende zelf op dat zijn lijntekeningen de puurste, meest directe vertaling van zijn emoties zijn. Hij streefde naar een gekaderde, gebalanceerde schoonheid. Bijvoorbeeld in het lichaam van een vrouw: ‘in de eerste plaats geef ik haar elegantie en charme, maar het gaat erom haar nóg iets te geven. Ik zal de betekenis van het lichaam condenseren door haar essentiële lijnen te zoeken.’
Locatie: Rijks museum Twenthe, Enschede
Open: expositie is voorbij, maar is wel online te bezichtigen!!
Info: https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/2642/nl/picasso-amp-matisse-beauty-is-a-line
Cursus ‘Japans penseelschilderen’ door Annemie van de Ven
De essentie schilderen van een onderwerp uit de natuur, met een korte meditatie als voorbereiding. De materialen zijn bijzonder en met name het penseel met een verende kwaliteit is belangrijk. Zonder tekening meteen een inktschildering maken kan iedereen leren en Annemie laat alles zien in een demo. Uitgangspunt is de eeuwenoude Japanse penseelschilderkunst waarbij het zelf inkt maken geleerd wordt welke daarna op rijstpapier aangebracht wordt. Dit kan ook met kleur worden gedaan. Zie: Cursus Sumi-e en Workshops Sumi-e.
Locatie: De Steenmarter 5, 5622 NJ – Eindhoven
Info: www.annemievandeven.nl Tel: 040 245 3064
Driedaags workshop: Japan Art- schilderen zonder kwast met Marian Filarski
Je gebruikt maar heel af en toe de penseel. In plaats daarvan laat je je verf vloeien over je werkstuk. Hierdoor heb je minder invloed op je werk en ontstaan andere vormen dan je ooit had kunnen bedenken. Uitgangspunt is monumentaal werken met grote contrasten.
Wabi-sabi
De manier van werken heeft veel weg van de wabi-sabitechniek, maar is toch weer anders. Je werkt namelijk met acrylverf. Je mag je werk in aardetinten maken, maar werken met kleur kan ook.
Locatie: Atelier Filaraski, Van Beverwijkstraat 34 in Schijndel
Info: https://academiefilarski.nl/workshops/workshop-schilderen-zonder-kwast/

De (s)maak van papier scheppen
De verschillende papierworkshops hebben tot doel papier te maken met verschillende grondstoffen die bepalend zijn voor steeds weer een verrassend resultaat.
Dat kan met gerecycleerd materiaal of met kant en klare kwaliteitsgrondstoffen uit de papierindustrie, maar vooral ook met planten uit de tuin, of een ruwere basis zoals schorsen uit het oosten.
Ook minder voor de hand liggende vezels, zoals bv.olifantenmest, bananenblad,…kunnen aan bod komen!
Niet alleen workshops, maar ook workshops op maat en vakantiecursussen in de Franse Ardennen behoren tot de mogelijkheden.
Het is heel gemakkelijk bereikbaar, ook met de trein, en men kan gratis parkeren.
Plaats: Arboretum Kalmthout (België)
Info: www.papierexpressie.be
InfoFlowers app
InfoFlowers app is dé bloemen zoekmachine voor Android en iPhone. Om snel en eenvoudig snijbloemen te vinden.
Het assortimentsboekje snijbloemen, internationaal bekend als the “Dutch flowercatalogue”, heeft een digitale variant.
Na de app voor snijbloemen zullen er later ook app’s voor kamer- en tuinplanten worden uitgegeven.
Men kan bloemen zoeken op naam, kleur, vorm, geur en beschikbaarheid.
Maandelijks een update van het sortiment.
Bloemennamen zijn beschikbaar in vele talen.
De app Infoflowers is te downloaden in de appstores van Apple en Android.
prijs app: 4,99 euro
Video uitleg Infoflower app