Oosters Licht
‘De invloed van Japan op de Westerse kunst’

Bewonderaars van de art nouveau periode zijn zich niet altijd bewust van het feit dat deze relatief korte periode in de geschiedenis veel invloeden vanuit Japan kent.

De tentoonstelling in de historische Hanzestad Doesburg schenkt aandacht aan deze Oosterse beïnvloeding en toont werken van Japanse en Europese kunstenaars zodat de museumbezoeker de overeenkomsten in ogenschouw kan nemen.

Locatie:               Lalique museum, Gasthuisstraat 1, 6981 CP Doesburg
Open:                  7 juli t/m 17 november 2019
Info:                     https://www.musee-lalique.nl/oosters-licht-de-invloed-van-japan-op-de-westerse-kunst/

 

Yayoi Kusama

Dit jaar is de grande dame van de hedendaagse kunst Yayoi Kusama 90 jaar geworden. Voorlinden viert haar verjaardag door enkele iconische werken uit onder andere de eigen collectie te tonen: haar magischeInfinity Room, de wereldberoemde reuzepompoen en de monumentale Infinity Net painting. De Japanse kunstenaar wordt ook welthe princess of polka dots genoemd. Haar schilderijen, sculpturen, installaties en performances hebben namelijk één ding gemeen: stippen! Op dit moment is Kusama de meest succesvolle vrouwelijke kunstenaar ter wereld.
Deze kleine presentatie wordt aangevuld met enkele bruiklenen van privéverzamelingen en musea.

Locatie:               Museum Voorlinden, Buurtweg 90 in Wassenaar
Open:                  te zien t/m 1 september 2019
Info:                     http://www.voorlinden.nl/tentoonstelling/yayoi-kusama/ en info@voorlinden.nl

 

 

 

 

Coda Paper Art

‘Kunst van en op papier’

In de wereld van papier gaan schoonheid en kleurenpracht hand-in-hand met thema’s als duurzaamheid, actualiteit en innovatie. Papier is een fantastisch materiaal dat kunstenaars en ontwerpers al eeuwenlang inspireert. Elke twee jaar staat CODA Museum in het teken van het allerlaatste wat gemaakt is in de wereld van de papierkunst en – design tijdens de tentoonstelling CODA Paper Art. De editie van 2019 zal van 39 kunstenaars en ontwerpers, afkomstig van vijf continenten, recent werk van papier en karton tonen. Verschillende van hen maken een nieuwe installatie, speciaal voor de weidse tentoonstellingsruimte van CODA. Ook van vele andere kunstenaars zal nog niet eerder vertoond of zelfs speciaal voor CODA Paper Art gemaakt werk te zien zijn. Van raadselachtige ruimtevullende werelden tot verfijnde sieraden, van kartonnen animaties tot levensgrote papierknipkunst. Ontdek de pracht van papier in CODA Museum van 10 juni tot en met 27 oktober tijdens CODA Paper Art 2019!

 

Locatie:               Coda museum, Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn
Open:                  10 juni t/m 27 oktober 2019
Info:                     https://www.coda-apeldoorn.nl/paperart en mail@coda-apeldoorn.nl

‘Connecting Time’ van Daniel Arsham

De New Yorkse kunstenaar Daniel Arsham presenteert van 18 januari tot en met 30 september 2019 zijn solo-expositie ‘Connecting Time’ in het Moco Museum in Amsterdam. Arsham laat verschillende disciplines in zijn werk terugkomen: architectuur, design, beeldhouwkunst, film en fine art. Het Moco Museum is het eerste museum in Nederland dat werk van Daniel Arsham tentoonstelt.

Bezoekers van de tentoonstelling wanen zich door verschillende installatie ruimtes, waaronder de Amethyst Ball Cavern en de Eroded Wallpaper Room, waar ze het gevoel krijgen zich in een alternatieve realiteit te bevinden. Arshams fascinatie voor popcultuur, sport en de invloed van archeologie komen duidelijk tot uiting in deze ruimtes. Daarnaast is er de nooit eerder vertoonde interactieve installatie Calcified Living Room, een woonkamer gevuld met mid-century design dat door de unieke vormgeving versteend lijkt. Het verkalkte interieur van de kamer doet denken aan de binnenkant van een grot bedekt met mineralen, of de door lava behouden stad Pompeï.

 

Locatie:               Moco museum, Honthorststraat 20, Amsterdam
Open:                  t/m 30 september 2019
Info:                     https://mocomuseum.nl/artists/daniel-arsham-amsterdam-exhibition/

Cool Japan

Cool Japan brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld: van Hello Kitty tot samoerai en van de herkenbare Japanse horror tot kawaii (‘cute’) fashion uit de straten van Tokio. De tentoonstelling trok eerder een recordaantal bezoekers in Museum Volkenkunde te Leiden, en is nu in vernieuwde vorm te zien in Amsterdam.

Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Opvallend zijn de overeenkomsten tussen de oude meesters en moderne tekenaars. Zo ontdek je in Cool Japan dat eeuwenoude technieken en visuele trucs in historische prenten, houtsneden en schilderingen nog steeds worden toegepast door moderne mangaka (tekenaars) en animatoren. Een centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki waarin traditionele en hedendaagse elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

De tentoonstelling Cool Japan is tot stand gekomen met steun van de BankGiro Loterij en t/m 1 september 2019 te zien.

Locatie:               Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, 1092 CK Amsterdam
Open:                  t/m 1 september 2019
Info:                     www.tropenmuseum.nl en info@tropenmuseum.nl


Women of JAPAN

Vanaf 24 februari presenteert Museum No Hero de nieuwe tentoonstelling Women of Japan. Uit verschillende Nederlandse musea en privé-collecties komen bruiklenen naar Delden om het fascinerende verhaal te vertellen van het leven van Japanse vrouwen gedurende de laatste drie eeuwen. Foto’s, kimono’s, prenten, porselein, sieraden én interviews met hedendaagse Japanse vrouwen gaan in op de thema’s carrière, moederschap, seksualiteit, spiritualiteit en schoonheid.
Kasteel Twickel leent daarnaast 130 stuks servies VOC-porselein uit aan Museum No Hero voor de tentoonstelling VOC Japan-Nederland.

Zo’n vijftig objecten – variërend van kimono’s uit de collectie van Rijksmuseum Amsterdam tot het tweeluik Three Fates van Miwa Yanagi (2008) uit de collectie van Sammlung Philara – laten zien dat het leven van een Japanse vrouw in de afgelopen eeuwen zeer sterk veranderde, maar deels ook hetzelfde bleef. Japan is al eeuwenlang een grote bron van inspiratie voor de Nederlanders. Het Aziatische land kent echter ook een schaduwzijde. Hier worden vrouwen aangemoedigd om op levensgrote Lolita-poppen te lijken en in de Japanse porno-industrie gaat jaarlijks 20 miljard dollar om. Vrouwen worden vaak gezien als tweederangsburgers, niet gelijkwaardig aan mannen. De tentoonstelling Women of Japan daagt bezoekers uit om na te denken over begrippen als gelijkwaardigheid en emancipatie, door onze eigen Westerse maatschappij af te zetten tegen de Japanse.

 

Locatie:               Museum No Hero, Hengelosestraat 2/4 in Delden
Open:                  24 februari t/m 1 september 2019
Info:                     https://museumnohero.nl/tentoonstellingen/women-of-japan.html   en  info@museumnohero.nl


VOC Japan-Nederland

Tweeëneenhalve eeuw lang waren de Nederlanders de enige Europeanen die handel mochten drijven met de Japanners. De tentoonstelling VOC Japan – Nederland vertelt het verhaal over de bloeiende handel in porselein in deze periode, aan de hand van meer dan 130 objecten uit de collectie van het nabijgelegen Kasteel Twickel. Het zeldzame en kostbare Arita porselein van het kasteel wordt getoond in combinatie met Japans porselein uit de collectie No Hero Foundation. 

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd opgericht in 1602 en ging zo’n twee eeuwen later ten onder. De onderneming, een bundeling van handelsorganisaties uit verschillende Hollandse en Zeeuwse steden, voerde zowel handel binnen Azië als tussen Azië en Europa. Het bedrijf was de eerste naamloze vennootschap ooit met vrij verhandelbare aandelen. Het ontwikkelde zich tot een grote en machtige handels- en transportonderneming. De VOC had z’n eigen scheepswerven, waarvan die in Amsterdam de omvangrijkste was. Door de spectaculaire vaart op Azië was Nederland een tijdlang het belangrijkste handelscentrum van de wereld.

Dat Nederlanders de enige Europeanen waren die handel mochten drijven was niet de enige handelsbeperking die Japan hen oplegde. De handel moest gedreven worden: ze moesten dat doen vanaf een piepklein, kunstmatig eilandje in de baai van Nagasaki: Deshima. Europeanen mochten het land niet in, de Japanners zelf mochten hun land niet uit. Maar één keer per jaar mocht een kleine Nederlandse delegatie naar Tokio reizen om de shogun te bedanken voor Nederlands uitzonderlijke positie. Via de brug die Deshima verbond met de stad werden goederen getransporteerd en maakten Nederlanders kennis met de Japanse cultuur.

Locatie:               Museum No Hero, Hengelosestraat 2/4 in Delden
Open:                  24 februari t/m 1 september 2019
Info:                    https://museumnohero.nl/tentoonstellingen/voc-japan-nederland.html  en  info@museumnohero.nl


Japans Naakt

In deze unieke tentoonstelling worden de ontwikkelingen binnen de Japanse fotografie getoond door middel van naaktfotografie.

Aan de hand van foto’s uit de 19e eeuw, de ‘kunstfotografie’ van de eerste helft van de 20ste eeuw, de sociaal-realistische fotografie van vlak na de tweede wereldoorlog, de experimentele fotografie uit de 60er en 70er jaren tot aan de hedendaagse fotografie wordt het Japanse naakt in beeld gebracht.

De tentoonstelling geeft door de ogen van 20 topfotografen, waaronder Araki Nobuyoshi, Moriyama Daido, Nakayama Iwate en Honjo Koro, een veelzijdige kijk op het menselijk lichaam. Hierbij wordt de esthetische, de maatschappelijke en de erotische kant van Japanse naaktfotografie belicht.

 

Locatie:               SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Open:                 15 maart t/m 8 september 2019
Info:                    www.sieboldhuis.org of tel. 071 512 55 39


Studiedag ‘Japanse filosofie’

Hoe te denken over niets?

Al sinds de eerste contacten, begin zeventiende eeuw, heeft Nederland een onmiskenbare belangstelling voor Japan. Ontdekkingsreizigers, kunstenaars en filosofen waren gefascineerd door de schoonheid, vormgeving en volksaard van het land. Een recent voorbeeld van onze interesse voor Japan zijn de publicaties van Nederlandse filosofen over het zenboeddhisme en de Kyotoschool. Beide denktradities komen tijdens deze studiedag uitgebreid aan bod.

Allereerst maakt u kennis met het zenboeddhisme en de bijbehorende praktijken. Er is aandacht voor teksten, maar vooral ook voor oefeningen die het ‘ervaren’ meer centraal stellen dan het ‘verklaren’. Praten over zen is immers het meest ‘onzennige’ dat men kan doen. Want: zij die weten spreken niet en zij die spreken weten niet.
‘Nietsheid’ staat eveneens centraal in het denken van de twintigste-eeuwse filosofen van de Kyotoschool. Hun gedachtegoed is een fusie van oosterse en westerse filosofie, maar anders dan hun westerse collega’s combineren zij een intellectuele aanpak met de opvatting dat denken over niets misschien nog wel nuttiger is dan denken over iets. Deze en andere oosterse wijsheden geven stof tot nadenken tijdens deze geestverruimende studiedag onder leiding van filosofe Fréderique Petit.

Locaties: Amsterdam, Den Haag, Deventer, Leiden, Nijmegen, Utrecht

Info: inschrijven       www.vrijeacademie.nl/japanse-filo

 


Collegereeks Japanse kunst en geschiedenis

‘Vakmanschap en esthetiek in het land van de rijzende zon’

Een compleet beeld van de Japanse kunst en cultuur? In deze nieuwe collegereeks neemt kunsthistorica Inge Klompmakers u mee van prehistorie tot hedendaagse kunst. Boeddhistische tempelcomplexen, de samoeraicultuur, de culturele invloed van Portugezen en Nederlanders, porselein, lakwerk, prentkunst, theeceremonies, de kunst van het verpakken, de atoombom, pop-art, Yoko Ono, Murakami, Fukushima en meer typisch Japanse onderwerpen komen voorbij.

Uw docent is specialist op het gebied van Japanse kunst en als zodanig al twintig jaar professioneel actief. Een betere gids door de Japanse kunst en cultuur kunt u zich niet wensen.

Locaties: Amsterdam, Rotterdam

Info: inschrijven       www.vrijeacademie.nl/japansekunst

 

Andy Goldsworthy: ‘Leaning into the wind’


Een wonderschone onderdompeling in de wereld van Andy Goldsworthy; een Schotse kunstenaar die je onderdeel maakt van de natuur op een ongekend bezielde wijze.Een landschapskunstenaar die soms enorme stenen en bomen bewerkt, maar nog vaker de vergankelijkheid zoekt met regendruppels, bloemblaadjes en rietstengels. Die zich als een soort insect hoog door een uitgebloeide heg in het Schotse landschap voortbeweegt. Soms bestaat een kunstwerk van hem maar een minuut en raakt dat je enorm in zijn pure eenvoud. Hij lijkt een unieke relatie te hebben met de natuur, een soort gevoeligheid voor de omgeving, die wij missen, maar die wij dankzij zijn kunstwerken ook ineens ervaren. Misschien kun je je zijn werk nog het best omschrijven met de Japanse term Mono No Aware, het hartverscheurende van de dingen, of ook wel de gevoeligheid voor dingen. Door de unieke blik van Goldsworthy, bekijk je de wereld zelf ook met nieuwe ogen. Het voelt als opgaan in de natuur, als iets heilzaams, zonder ook maar ergens zweverig te zijn. Vele van Goldsworthy’s kunstwerken bestaan alleen dankzij de film. Een film die mede dankzij de prachtige sound-track van de beroemde Fred Frith op zichzelf staat, maar ook dus onderdeel is van zijn kunst. Voor iedereen die nog niet eerder kennismaakte met de kunst van Andy Goldsworthy een adembenemende ervaring.

 

Plaats:                              in verschillende plaatsen
Duur documentaire:     93 minuten
Info:                                  www.biosagenda.nl

In plaats van in de bioscoop kan men ook op PC of laptop de documentaire bekijken.
Ga naar: picl.nl/film/leaning-into-the-wind/ . Bij aankoop kiest men het filmhuis.

 

De (s)maak van papier scheppen

De verschillende papierworkshops hebben tot doel papier te maken met verschillende grondstoffen die bepalend zijn voor steeds weer een verrassend resultaat.
Dat kan met gerecycleerd materiaal of met kant en klare kwaliteitsgrondstoffen uit de papierindustrie, maar vooral ook met planten uit de tuin, of een ruwere basis zoals schorsen uit het oosten.
Ook minder voor de hand liggende vezels, zoals bv.olifantenmest, bananenblad,…kunnen aan bod komen!

Niet alleen workshops, maar ook workshops op maat en vakantiecursussen in de Franse Ardennen behoren tot de mogelijkheden.

Het is heel gemakkelijk bereikbaar, ook met de trein, en men kan gratis parkeren.

Plaats:                          Arboretum Kalmthout (België)
Info:                              www.papierexpressie.be

InfoFlowers app

 

 

InfoFlowers app is dé bloemen zoekmachine voor Android en iPhone. Om snel en eenvoudig snijbloemen te vinden.
Het assortimentsboekje snijbloemen, internationaal bekend als the “Dutch flowercatalogue”, heeft een digitale variant.
Na de app voor snijbloemen zullen er later ook app’s voor kamer- en tuinplanten worden uitgegeven.
Men kan bloemen zoeken op naam, kleur, vorm, geur en beschikbaarheid.
Maandelijks een update van het sortiment.

Bloemennamen zijn beschikbaar in vele talen.

De app Infoflowers is te downloaden in de appstores van Apple en Android.
prijs app: 4,99 euro

 


Video uitleg Infoflower app