Expositie van Luitgard Schultz en Caroline mars

Voor Luitgard Schultz is de natuur haar grote inspiratie bron. Het vergankelijke van een Hostablad dat tot het einde van het seizoen allerlei kronkels aanneemt.

Het schilderwerk van Caroline Mars bestaat uit een combinatie van Westerse en Oosterse technieken.

Op zaterdag 14 december zijn beide kunstenaars vanaf 15:00 uur aanwezig om de kunstwerken toe te lichten.

 

Locatie:            Grotestraat 45, 7478 AB Diepenheim

Open:                1 december 2019 t/m 26 januari 2020
Info:                www.galeriealafran.nl       info@galeriealafran.nl

 Kleurrijk Japan- 226 affiches uit de collectie

“Kleurrijk Japan” is een ware kleur-explosie van 226 Japanse affiches uit de collectie. Ze bedekken de wanden van de Erezaal van vloer tot plafond. Zo wordt de bezoeker ondergedompeld in deze overweldigende kleurenrijkdom.

De Japanse affichekunst is relatief jong vergeleken bij die van Europa. Pas in het begin van de 20ste eeuw werden affiches ingezet als reclame-uiting. De stijl van de affiches is veelzijdig en varieert van kleurrijken uitbundig tot verstild en minimalistisch. De beeldtaal die Japanse ontwerpers daarvoor gebruiken verschilt van die van Europa. De Japanse beeldcultuur is veel indirecter en subtieler, heel vaak poëtisch. Een beeld komt bijvoorbeeld niet altijd overeen met het onderwerp zoals wij dat ons zouden voorstellen; een uitvergroot karakter met een poëtische tekst voor een concert van een popgroep bijvoorbeeld. 

De Japanse karakters spelen een belangrijke decoratieve rol en worden zowel op de Europese manier (horizontaal) als op de Japanse manier (verticaal) gebruikt. Ook het gebruik van fotografie in affiches is van hoog niveau, zeker na de Tweede Wereldoorlog toen fotografie een grote vlucht nam waarbij de Japanse camera’s als van Canon en Nikon een belangrijke rol speelden.

Locatie:              Stedelijk Museum, Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam
Open:                7 september 2019 t/m 2 februari 2020
Info:                 https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/japanse-affiches

 ‘Verstilde schoonheid van Tanaka Ryōhei’

Ontdek de Japanse binnenlanden met nostalgische boerderijen, indrukwekkende tempels en verfijnde landschappen. Voor het eerst is er in Europa een overzichtstentoonstelling met bruiklenen, uit Japanse en Europese privécollecties, te zien met ruim 130 etsen.

Streven naar perfectie
Tanaka Ryōhei (1933) werkt volgens het Japanse motto ‘Streef naar perfectie in alles wat je doet’. De graficus heeft zijn leven gewijd aan de verbeelding van het landelijke Japan. De gedetailleerde etsen in zwart-wit en kleur tonen het Japan met boerenhoeves, tempels en landschappen. Daarbij brengt hij niet alleen de schoonheid, maar ook het verval zorgvuldig in beeld. Tanaka haalt zijn inspiratie uit de omgeving van Kyoto. In zijn atelier zet hij zijn schetsen om naar duizenden fijne lijnen als basis voor een nieuwe prent. De texturen van riet, hout en natuurlijke elementen maakt hij door zijn etstechniek bijna tastbaar.

 

Locatie:              SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Open:                20 september t/m 19 februari 2020
Info:                   www.sieboldhuis.org        tel. 071 512 55 39


Studiedag ‘Japanse filosofie’

Hoe te denken over niets?

Al sinds de eerste contacten, begin zeventiende eeuw, heeft Nederland een onmiskenbare belangstelling voor Japan. Ontdekkingsreizigers, kunstenaars en filosofen waren gefascineerd door de schoonheid, vormgeving en volksaard van het land. Een recent voorbeeld van onze interesse voor Japan zijn de publicaties van Nederlandse filosofen over het zenboeddhisme en de Kyotoschool. Beide denktradities komen tijdens deze studiedag uitgebreid aan bod.

Allereerst maakt u kennis met het zenboeddhisme en de bijbehorende praktijken. Er is aandacht voor teksten, maar vooral ook voor oefeningen die het ‘ervaren’ meer centraal stellen dan het ‘verklaren’. Praten over zen is immers het meest ‘onzennige’ dat men kan doen. Want: zij die weten spreken niet en zij die spreken weten niet.
‘Nietsheid’ staat eveneens centraal in het denken van de twintigste-eeuwse filosofen van de Kyotoschool. Hun gedachtegoed is een fusie van oosterse en westerse filosofie, maar anders dan hun westerse collega’s combineren zij een intellectuele aanpak met de opvatting dat denken over niets misschien nog wel nuttiger is dan denken over iets. Deze en andere oosterse wijsheden geven stof tot nadenken tijdens deze geestverruimende studiedag onder leiding van filosofe Fréderique Petit.

Locaties: Amsterdam, Den Haag, Deventer, Leiden, Nijmegen, Utrecht

Info: inschrijven       www.vrijeacademie.nl/japanse-filo

 


Collegereeks Japanse kunst en geschiedenis

‘Vakmanschap en esthetiek in het land van de rijzende zon’

Een compleet beeld van de Japanse kunst en cultuur? In deze nieuwe collegereeks neemt kunsthistorica Inge Klompmakers u mee van prehistorie tot hedendaagse kunst. Boeddhistische tempelcomplexen, de samoeraicultuur, de culturele invloed van Portugezen en Nederlanders, porselein, lakwerk, prentkunst, theeceremonies, de kunst van het verpakken, de atoombom, pop-art, Yoko Ono, Murakami, Fukushima en meer typisch Japanse onderwerpen komen voorbij.

Uw docent is specialist op het gebied van Japanse kunst en als zodanig al twintig jaar professioneel actief. Een betere gids door de Japanse kunst en cultuur kunt u zich niet wensen.

Locaties: Amsterdam, Rotterdam

Info: inschrijven       www.vrijeacademie.nl/japansekunst

 

De (s)maak van papier scheppen

De verschillende papierworkshops hebben tot doel papier te maken met verschillende grondstoffen die bepalend zijn voor steeds weer een verrassend resultaat.
Dat kan met gerecycleerd materiaal of met kant en klare kwaliteitsgrondstoffen uit de papierindustrie, maar vooral ook met planten uit de tuin, of een ruwere basis zoals schorsen uit het oosten.
Ook minder voor de hand liggende vezels, zoals bv.olifantenmest, bananenblad,…kunnen aan bod komen!

Niet alleen workshops, maar ook workshops op maat en vakantiecursussen in de Franse Ardennen behoren tot de mogelijkheden.

Het is heel gemakkelijk bereikbaar, ook met de trein, en men kan gratis parkeren.

Plaats:                          Arboretum Kalmthout (België)
Info:                              www.papierexpressie.be

InfoFlowers app

 

 

InfoFlowers app is dé bloemen zoekmachine voor Android en iPhone. Om snel en eenvoudig snijbloemen te vinden.
Het assortimentsboekje snijbloemen, internationaal bekend als the “Dutch flowercatalogue”, heeft een digitale variant.
Na de app voor snijbloemen zullen er later ook app’s voor kamer- en tuinplanten worden uitgegeven.
Men kan bloemen zoeken op naam, kleur, vorm, geur en beschikbaarheid.
Maandelijks een update van het sortiment.

Bloemennamen zijn beschikbaar in vele talen.

De app Infoflowers is te downloaden in de appstores van Apple en Android.
prijs app: 4,99 euro

 


Video uitleg Infoflower app