Kleurrijk Japan- 226 affiches uit de collectie

“Kleurrijk Japan” is een ware kleur-explosie van 226 Japanse affiches uit de collectie. Ze bedekken de wanden van de Erezaal van vloer tot plafond. Zo wordt de bezoeker ondergedompeld in deze overweldigende kleurenrijkdom.

De Japanse affichekunst is relatief jong vergeleken bij die van Europa. Pas in het begin van de 20ste eeuw werden affiches ingezet als reclame-uiting. De stijl van de affiches is veelzijdig en varieert van kleurrijken uitbundig tot verstild en minimalistisch. De beeldtaal die Japanse ontwerpers daarvoor gebruiken verschilt van die van Europa. De Japanse beeldcultuur is veel indirecter en subtieler, heel vaak poëtisch. Een beeld komt bijvoorbeeld niet altijd overeen met het onderwerp zoals wij dat ons zouden voorstellen; een uitvergroot karakter met een poëtische tekst voor een concert van een popgroep bijvoorbeeld. 

De Japanse karakters spelen een belangrijke decoratieve rol en worden zowel op de Europese manier (horizontaal) als op de Japanse manier (verticaal) gebruikt. Ook het gebruik van fotografie in affiches is van hoog niveau, zeker na de Tweede Wereldoorlog toen fotografie een grote vlucht nam waarbij de Japanse camera’s als van Canon en Nikon een belangrijke rol speelden.

Locatie:              Stedelijk Museum, Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam
Open:                7 september 2019 t/m 2 februari 2020
Info:                 https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/japanse-affiches

 ‘Verstilde schoonheid van Tanaka Ryōhei’

Ontdek de Japanse binnenlanden met nostalgische boerderijen, indrukwekkende tempels en verfijnde landschappen. Voor het eerst is er in Europa een overzichtstentoonstelling met bruiklenen, uit Japanse en Europese privécollecties, te zien met ruim 130 etsen.

Streven naar perfectie
Tanaka Ryōhei (1933) werkt volgens het Japanse motto ‘Streef naar perfectie in alles wat je doet’. De graficus heeft zijn leven gewijd aan de verbeelding van het landelijke Japan. De gedetailleerde etsen in zwart-wit en kleur tonen het Japan met boerenhoeves, tempels en landschappen. Daarbij brengt hij niet alleen de schoonheid, maar ook het verval zorgvuldig in beeld. Tanaka haalt zijn inspiratie uit de omgeving van Kyoto. In zijn atelier zet hij zijn schetsen om naar duizenden fijne lijnen als basis voor een nieuwe prent. De texturen van riet, hout en natuurlijke elementen maakt hij door zijn etstechniek bijna tastbaar.

 

Locatie:              SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Open:                20 september t/m 19 februari 2020
Info:                   www.sieboldhuis.org        tel. 071 512 55 39

Verstilde schoonheid in semi-e

Deze Japanse schildertechniek (sumi-e) met zwarte inkt op rijstpapier vraagt de nodige concentratie. Het rijstpapier laat de inkt makkelijk vloeien en verbetering van de lijn is niet mogelijk. Ga jij de uitdaging aan in deze workshop?

Reserveer via de website, want vol=vol. (€10,- excl. museumentree)

Locatie:              Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE, Leiden
Open:                6 oktober 2019
Info:                   www.sieboldhuis.org

 Japanse Tuin Clingendael weer even open in het najaar

Twee keer per jaar gaan de poorten naar de tuin open voor publiek. In het voorjaar-en najaar.

De Japanse tuin is in het begin van de 20ste eeuw door Marguerite M. Baronesse van Brienen, de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, aangelegd. Zij werd ook wel freule Daisy genoemd. Ze maakte per schip meerdere reizen naar Japan. Ze verscheepte toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes en de bruggetjes naar de hofstad. Het is daarmee ook de enige Japanse tuin van Nederland van rond 1910 en heeft hoge historische waarde. Landgoed Clingendael en dus ook de tuin zijn inmiddels in beheer bij de gemeenteDen Haag.

 

Locatie:              Landgoed Clingendael, Wassenaarseweg, Den Haag
Open:                12 t/m 27 oktober 2019
Info:                   www.denhaag.nl

 Rijswijk Textiel Biënnale

Museum Rijswijk huisvest van 18 juni tot en met 6 oktober de zesde Rijswijk Textiel Biënnale. Volstrekt vers en vintage gaan er hand in hand. De tweeëntwintig deelnemers hebben oog voor heden en verleden: in toegepaste materialen en technieken, én onderwerpskeuze.
De Rijswijk Textiel Biënnale is een internationale tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst van textiel die om de twee jaar in Museum Rijswijk wordt georganiseerd.

Locatie:              Museum Rijswijk, Herenstraat 67, 2282 BR Rijswijk
Open:                18 juni t/m 6 oktober 2019
Info:                   http://www.museumrijswijk.nl/pers/rijswijk-textiel-biennale-2019-92

 Oosters Licht
‘De invloed van Japan op de Westerse kunst’

Bewonderaars van de art nouveau periode zijn zich niet altijd bewust van het feit dat deze relatief korte periode in de geschiedenis veel invloeden vanuit Japan kent.

De tentoonstelling in de historische Hanzestad Doesburg schenkt aandacht aan deze Oosterse beïnvloeding en toont werken van Japanse en Europese kunstenaars zodat de museumbezoeker de overeenkomsten in ogenschouw kan nemen.

Locatie:               Lalique museum, Gasthuisstraat 1, 6981 CP Doesburg
Open:                  7 juli t/m 17 november 2019
Info:                     https://www.musee-lalique.nl/oosters-licht-de-invloed-van-japan-op-de-westerse-kunst/

 

Salon des Artistes

Deze Salon expositie met alleen vrouwelijke kunstenaars is voor het eerst in haar bestaan van Ateliers BaZtille.
Veertig kunstenaars, afkomstig uit een groot deel van Nederland, tonen 2-en 3-dimensonaal werk.

De kunstenaars bepalen zelf hoe ze de kunstwerken presenteren.

Ook Sogetsu-lid Nicole Kruimel, Rita van der Werf en Caroline Mars doen hieraan mee!

Locatie:               Ateliers BaZtille, Rokkeveenseweg 46 C, 2712 XZ Zoetermeer
Open:                  14 september t/m 29 september 2019
Info:                    www.ateliersbaztille.nl

Coda Paper Art

‘Kunst van en op papier’

In de wereld van papier gaan schoonheid en kleurenpracht hand-in-hand met thema’s als duurzaamheid, actualiteit en innovatie. Papier is een fantastisch materiaal dat kunstenaars en ontwerpers al eeuwenlang inspireert. Elke twee jaar staat CODA Museum in het teken van het allerlaatste wat gemaakt is in de wereld van de papierkunst en – design tijdens de tentoonstelling CODA Paper Art. De editie van 2019 zal van 39 kunstenaars en ontwerpers, afkomstig van vijf continenten, recent werk van papier en karton tonen. Verschillende van hen maken een nieuwe installatie, speciaal voor de weidse tentoonstellingsruimte van CODA. Ook van vele andere kunstenaars zal nog niet eerder vertoond of zelfs speciaal voor CODA Paper Art gemaakt werk te zien zijn. Van raadselachtige ruimtevullende werelden tot verfijnde sieraden, van kartonnen animaties tot levensgrote papierknipkunst. Ontdek de pracht van papier in CODA Museum van 10 juni tot en met 27 oktober tijdens CODA Paper Art 2019!

 

Locatie:               Coda museum, Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn
Open:                  10 juni t/m 27 oktober 2019
Info:                     https://www.coda-apeldoorn.nl/paperart en mail@coda-apeldoorn.nl

‘Connecting Time’ van Daniel Arsham

De New Yorkse kunstenaar Daniel Arsham presenteert van 18 januari tot en met 30 september 2019 zijn solo-expositie ‘Connecting Time’ in het Moco Museum in Amsterdam. Arsham laat verschillende disciplines in zijn werk terugkomen: architectuur, design, beeldhouwkunst, film en fine art. Het Moco Museum is het eerste museum in Nederland dat werk van Daniel Arsham tentoonstelt.

Bezoekers van de tentoonstelling wanen zich door verschillende installatie ruimtes, waaronder de Amethyst Ball Cavern en de Eroded Wallpaper Room, waar ze het gevoel krijgen zich in een alternatieve realiteit te bevinden. Arshams fascinatie voor popcultuur, sport en de invloed van archeologie komen duidelijk tot uiting in deze ruimtes. Daarnaast is er de nooit eerder vertoonde interactieve installatie Calcified Living Room, een woonkamer gevuld met mid-century design dat door de unieke vormgeving versteend lijkt. Het verkalkte interieur van de kamer doet denken aan de binnenkant van een grot bedekt met mineralen, of de door lava behouden stad Pompeï.

Locatie:               Moco museum, Honthorststraat 20, Amsterdam
Open:                  t/m 30 september 2019
Info:                     https://mocomuseum.nl/artists/daniel-arsham-amsterdam-exhibition/


Studiedag ‘Japanse filosofie’

Hoe te denken over niets?

Al sinds de eerste contacten, begin zeventiende eeuw, heeft Nederland een onmiskenbare belangstelling voor Japan. Ontdekkingsreizigers, kunstenaars en filosofen waren gefascineerd door de schoonheid, vormgeving en volksaard van het land. Een recent voorbeeld van onze interesse voor Japan zijn de publicaties van Nederlandse filosofen over het zenboeddhisme en de Kyotoschool. Beide denktradities komen tijdens deze studiedag uitgebreid aan bod.

Allereerst maakt u kennis met het zenboeddhisme en de bijbehorende praktijken. Er is aandacht voor teksten, maar vooral ook voor oefeningen die het ‘ervaren’ meer centraal stellen dan het ‘verklaren’. Praten over zen is immers het meest ‘onzennige’ dat men kan doen. Want: zij die weten spreken niet en zij die spreken weten niet.
‘Nietsheid’ staat eveneens centraal in het denken van de twintigste-eeuwse filosofen van de Kyotoschool. Hun gedachtegoed is een fusie van oosterse en westerse filosofie, maar anders dan hun westerse collega’s combineren zij een intellectuele aanpak met de opvatting dat denken over niets misschien nog wel nuttiger is dan denken over iets. Deze en andere oosterse wijsheden geven stof tot nadenken tijdens deze geestverruimende studiedag onder leiding van filosofe Fréderique Petit.

Locaties: Amsterdam, Den Haag, Deventer, Leiden, Nijmegen, Utrecht

Info: inschrijven       www.vrijeacademie.nl/japanse-filo

 


Collegereeks Japanse kunst en geschiedenis

‘Vakmanschap en esthetiek in het land van de rijzende zon’

Een compleet beeld van de Japanse kunst en cultuur? In deze nieuwe collegereeks neemt kunsthistorica Inge Klompmakers u mee van prehistorie tot hedendaagse kunst. Boeddhistische tempelcomplexen, de samoeraicultuur, de culturele invloed van Portugezen en Nederlanders, porselein, lakwerk, prentkunst, theeceremonies, de kunst van het verpakken, de atoombom, pop-art, Yoko Ono, Murakami, Fukushima en meer typisch Japanse onderwerpen komen voorbij.

Uw docent is specialist op het gebied van Japanse kunst en als zodanig al twintig jaar professioneel actief. Een betere gids door de Japanse kunst en cultuur kunt u zich niet wensen.

Locaties: Amsterdam, Rotterdam

Info: inschrijven       www.vrijeacademie.nl/japansekunst

 

De (s)maak van papier scheppen

De verschillende papierworkshops hebben tot doel papier te maken met verschillende grondstoffen die bepalend zijn voor steeds weer een verrassend resultaat.
Dat kan met gerecycleerd materiaal of met kant en klare kwaliteitsgrondstoffen uit de papierindustrie, maar vooral ook met planten uit de tuin, of een ruwere basis zoals schorsen uit het oosten.
Ook minder voor de hand liggende vezels, zoals bv.olifantenmest, bananenblad,…kunnen aan bod komen!

Niet alleen workshops, maar ook workshops op maat en vakantiecursussen in de Franse Ardennen behoren tot de mogelijkheden.

Het is heel gemakkelijk bereikbaar, ook met de trein, en men kan gratis parkeren.

Plaats:                          Arboretum Kalmthout (België)
Info:                              www.papierexpressie.be

InfoFlowers app

 

 

InfoFlowers app is dé bloemen zoekmachine voor Android en iPhone. Om snel en eenvoudig snijbloemen te vinden.
Het assortimentsboekje snijbloemen, internationaal bekend als the “Dutch flowercatalogue”, heeft een digitale variant.
Na de app voor snijbloemen zullen er later ook app’s voor kamer- en tuinplanten worden uitgegeven.
Men kan bloemen zoeken op naam, kleur, vorm, geur en beschikbaarheid.
Maandelijks een update van het sortiment.

Bloemennamen zijn beschikbaar in vele talen.

De app Infoflowers is te downloaden in de appstores van Apple en Android.
prijs app: 4,99 euro

 


Video uitleg Infoflower app